neděle 28. února 2010

O ZABÍJENÍ ŽIVOTA

Roger Avary je smolař. I přes podíl na scénáři k Pulp Fiction a režírování dvou podle mě výborných filmů o něm dnes málokdo ví. Včetně lidí, co citují z Tarantinova filmu každý týden. A v současnosti dokonce sedí v base za zabití spolujezdce při autonehodě při jízdě pod vlivem.

Pravidla vášně (2002) jsem viděl před několika měsíci a řadí se určitě mezi 10 nejlepších filmů, které jsem minulý rok viděl mimo kino. Asi nejtemnější a zároveň nejzábavnější http://www.youtube.com/watch?v=tX5F3GR-Ki0&feature=related film ze studentského prostředí. Hodně má na určitě na svědomí bestsellerová předloha Breta Eastona Ellise (Americké psycho), ale výběr herců (geniální casting davsonovského Jamese Van Der Beeka), přesně padnoucí hudby a pojetí jednotlivých scén už je Avaryho práce. Komu nevadí "uživatelsky nepříjemné" (egoisti, teplouši, maniaci, fetující studenti) postavy a má rád hodně černý humor, měl by Pravidla vášně určitě zkusit. Jako testovací film můžete použít Observe And Report, pokud se vám bude líbit, jděte do toho.

Ke Killing Zoe (1993) jsem se dostal před pár dny. Levný film (Avarymu ho pomáhal produkovat QT po úspěchu Gaunerů) se nedočkal velkého ohlasu a časem zapadl. Původně jsem chtěl psát cosi o tom, jak je to nezaslouženě přehlížený biják, dobře napsaný i zahraný a za minimální peníze (1,5 milionu dolarů - jen o málo víc než Gauneři) i dobře vypadající. Ale nakonec to nebudu rozmazávat a řeknu jen, že stojí za pozornost. Ve svém komentáři na CSFD jsem ho označil za "romantický nafetovaný heist film." Zní to bizarně, je to bizarní a drží to dohromady. Film bývá často srovnáván s Tarantinovou tvorbou i když většina jeho fanoušků ho považuje za rádobykvalitní šunt.

V Killing Zoe jde a nejde o loupež. Tohle není starý dobrý heist film. Tohle je dekadentní jízda, kde snad loupež není prostředkem, ale i cílem. Postavy se chovají v rámci porušování pravidel žánru naprosto nezodpovědně, jako by jim ani moc nezáleželo na životě a děje se tu spousta dalších věcí, které by žánroví fanoušci mohli ocenit. Tohle všechno krásně ladí s dvojsmyslným názvem - slovo "zoe" pochází z řečtiny a znamená život. Rád bych pokecal podrobněji s někým, kdo ten film viděl, ale v mém okolí zatím nikdo takový moc není. Takže si projednou odpusťte rip nějakého béčka (Ninja Assassin, Legie) a zkuste radši Killing Zoe. Protože Avaryho zabíjení života vás může jenom překvapit.

Žádné komentáře:

Okomentovat